Zwangerschaps hormonen

11 mei 2021

Je zwangerschap is een bijzondere ervaring in je leven. Het zet een verandering voor het leven in gang. En dit soort veranderingen kunnen je leven aardig op zijn kop zetten. Waar je het ene moment overstroomt van liefde kun je het andere moment verzuipen in je heftige emoties. Met dank aan de zwangerschapshormonen!

Zwangerschap

Mijn eerste zwangerschap heb ik als bijzonder en intens ervaren. Van oerkrachten tot wat the fuck gebeurd er toch allemaal met mij en mijn lichaam? De hormonen brachten mij een geweldig aantal wisselende stemmingen. Heerlijk die schommelingen, NOT. Totale weerstand had ik hier tegen en ze gingen ook met mij aan de haal. Ik snap dat er vrouwen zijn die naar een eerste zwangerschap zeggen; voor mij hoeft het niet meer. Ik dacht: dit kan anders…

Zwangerschapshormonen

Zwangerschapshormonen? Wat wil dat nou precies zeggen? WOW. Het aantal soorten hormonen wat door je lichaam stroomt tijdens de negen maanden is enorm! hCG-hormoon, oestrogeen, progesteron, oxytocine, hpl, msh, prolactine en relaxine. Deze hormonen heb je als vrouw sowieso in je lichaam maar tijdens de zwangerschap is de hoeveelheid ervan uit balans. En dat veroorzaakt verschillende ongemakken die je zowel lichamelijk als emotioneel kunt ervaren. Denk aan; misselijkheid, vermoeidheid, groei van je baarmoeder- buik – borsten, vergeetachtigheid en stemmingswisselingen. Goed om te benoemen is dat elk hormoon ook mooie en fijne eigenschappen heeft die er bijvoorbeeld voor zorgen dat je minder stress tot je neemt, meer verbondenheid voelt, borstvoeding aanmaakt, je lichaam klaar maakt voor de bevalling en ook dat je lichaam de embryo niet afstoot.

Bachbloesems

Bachbloesems zijn voor mij de partner in crime bij de stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap! Voordat ik daar meer over vertel wil ik het volgende benoemen; jij kunt je aanpassen aan je zwangerschap. Niet je zwangerschap aan jou. Wat ik hiermee zeg is; laat je lichaam het tempo bepalen en niet je geest. Nu verder met de Bachbloesems: Bach-bloesemtherapie bestaat uit 38 remedies van niet giftige planten, bomen en kruiden. Het is een aanvullende geneeswijze die je emoties in evenwicht brengt en je behandelt bij negatieve gemoedstoestanden. Bachbloesems Mimulus (Maskerbloem), Rock Rose (Zonneroosje), Vervain (IJzerhard) en Impatiens (Reuzenbalsemien) kunnen je ondersteunen tijdens de zwangerschap. Naast deze stemmingsremedies is het belangrijk om met een typeremedie te werken. Een typeremedie is per persoon verschillend.

Luister naar het fluisteren van je lichaam, zodat het niet hoeft te schreeuwen.


In mijn tweede zwangerschap heb ik de Bachbloesems kunnen in zetten. Wat een verademing om volop te kunnen genieten van je zwangerschap! En niet dus bezig te zijn om die schommelingen te overleven.. In mijn blog geef ik je twee tips mee bij het ervaren van stemmingswisselingen door zwangerschapshormonen: hoe kijk je naar de zwangerschapshormonen en laat de Bachbloesems je ondersteunen. Ik wens je een bijzonder mooie en liefdevolle zwangerschap toe!

Liefs, Claire

Oceaan- Racoon Volgende blog Oceaan- Racoon
Total: