Bosbaden

16 november 2021
Bosbaden

Bosbaden? Huh? Op zondag 14 november gingen wij met een groep nieuwsgierige dames en heren Bosbaden op de Duivelsberg te Berg en Dal. Er werd gesnuffeld aan mos, gewandeld in stilte, gemediteerd naast je favoriete boom en bewustwording gecreëerd wat je vijf zintuigen je te bieden hebben. Dus nee we zoeken geen modderpoel op om daar in te rollen…. maar we laten je wel het bos op verschillende manieren ervaren en zetten je vijf zintuigen centraal. We, daarmee bedoel ik: Marijn (Schoppenvrouw) en Claire (Wandel je wijzer). Een aantal ervaringen van deelnemers: ´Mijn ademhaling ging meteen langzamer´, ´Ik wilde lekker enthousiast doorstappen maar ging vrijwel meteen in de vertraging´ en ´Ik werd mij bewust van wat andere deelnemers allemaal zien in het bos, weer hele andere dingen als waar ik zelf naar kijk´.

Bosbad

Een bosbad nemen.. Weet je nog de verwondering die je als kind had? Of de verwondering die je nu bij je eigen kinderen ziet? Je kind loopt de deur uit en stopt bij een blaadje, een tak, een stoeptegel die anders ligt, het hondje wat langs loopt of een voorbijganger op de fiets. Alles is nieuw of bijzonder. En daar wordt bij stil gestaan. Voor mij is Bosbaden die verwondering weer ervaren in de natuur. De verwondering over de tastbare elementen maar ook over de inzichten die je gespiegeld kan krijgen.

Je zoekt een stukje natuur op en laat je leiden door je verwondering. Een natuurgebied of een park. Er is geen plan en er zijn geen kaders. Ga maar ervaren wat het stuk natuur je te brengen heeft. Je gedachtes laat je voorbij stromen, daar hoef je nu niets mee. Wees in het moment en geef je vijf zintuigen allemaal de ruimte.

Shinrin-yoku

Het begrip Bosbaden komt uit Japan en is in de jaren ´80 ontstaan. In Japan noemen ze het Shinrin-yoku. Shinrin-yoku is een therapievorm die men voorschrijft bij gezondheidsklachten. Vanuit verschillende onderzoeken geeft men aan dat een boswandeling zorgt voor; andere hartslag, bloeddruk verlaagt, stresshormonen reduceert, immuunsysteem verbetert en je gevoel van welzijn vergroot. In Japan zijn er verschillende bossen specifiek aangewezen voor het beoefenen van Shinrin-yoku.

If you change the way you look at things, the things you look at change.

Wayne dyer

Vijf zintuigen

We hebben vijf zintuiglijke organen. Ogen, neus, oren, tong en huid. Elk zintuig laat jou het bos op een andere manier ervaren. Wanneer je zintuigen stabiel zijn, ben jij stabiel. Hierdoor kun je in het moment zijn. In het hier en nu. De oefeningen die we je laten doen tijdens het Bosbaden zorgen ervoor dat je zintuigen stabiel zijn en dus open staan voor nieuwe of andere prikkels. Denk aan nieuwe geluiden, andere geuren of zaken die je eerder niet opvielen. Als je daar nog een verdiepingsslag in maakt kun je dit ook toepassen bij verschillende vraagstukken waar je niet uit komt. Je kunt leren om anders te gaan kijken om vervolgens anders te handelen.

Enthousiast?

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat Bosbaden met jou doet? In 2022 organiseren we weer een reeks Bosbaddagen! Stuur een bericht of volg ons op instagram voor meer informatie.

Bedankt natuur, jij zet ons in onze kracht!

Liefs Claire

Bosbaden 2022 Volgende blog Bosbaden 2022
Total: